Birlettan blogi

Käsityöblogi: kuvauksia aikaansaannoksista.

torstaina, elokuuta 23, 2007

Syksyn satoa - hyvästit kesälle

Ennustivat tänään olleen kesän viimeinen hellepäivä, voi haikeutta! No, lämmöllä voi syyspimeillä muistella pitkälle jatkunutta kaunista säätä. Ja aina voi palailla kesällä otettuihin kuviin ja suunnitella seuraavaa puutarhakesää.

Kesäkurpitsat on olleet satoisia ja konsteja "miten käyttää kesäkurpitsaa kymmenillä eri tavoilla" otetaan vastaan. Tai sitten pääsevät naapuritkin ihmettelemään, mihin käyttää niitä (voi kiitos-kiitos...) ;-) Herneet piilottelevat kuvassa vain näön vuoksi = tuli niitäkin muutamia.

Kasvihuonekurkut onnistuivat myös erinomaisesti ja olivatkin ihanan makoisia. Niistä en vain ehtinyt ottaa yhtään kuvaan ennen kuin jokin tuholainen iski (jonkinsortin härmä). Täytyy selvittää miten välttää se ensi vuonna. Mini-/kirsikkatomaatit sen sijaan voivat hyvin.
Viinimarjamehuja keittelin heinäkuussa n. 40 pullollista (kyllä!). Omenoita sen sijaan ei tänä vuonna tarvitse laittaa, pihlajanmarjakoit on pitäneet siitä huolen (ei kaikkea samana vuonna).

Yleensä joka vuosi laitan kasvimaan kaunistukseksi kehäkukkia. Tänä vuonna kukkivat vähän myöhään, mutta myöhään on jatkunut kesäkin :o)
Ensi kerralla ehkä jo lisää käsityöaiheita =)

Tunnisteet:

5 Comments:

  • At 24 elokuuta, 2007 08:37, Anonymous Anonyymi said…

    Kesäkurpitsainen suklaakakku:

    6 dl vehnäjauhoja
    4 dl sokeria
    1,5 dl kaakaojauhetta
    2 dl ruokaöljyä
    5 dl kuorineen raastettua kesäkurpitsaa
    1 tl suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    2 tl ruokasoodaa
    2 tl vanilijasokeria
    2 kananmunaa
    (2 tl kuivattua piparminttua)

    Voitele ja korppujauhota kookas kakkuvuoka. Pyöreä täytekakkuvuoka käy hyvin.
    Huuhtele ja valuta kesäkurpitsa, mutta älä kuori sitä vaan kuori karkeaksi raasteeksi.
    Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa, ensin puoli minuuttia hitaalla, sitten kolme minuuttia nopealla teholla. Voit valmistaa taikinan myös suuressa kulhossa ja sekoittaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
    Kaada valmis taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. tunnin. Varmista kakun kypsyys keskeltä hammastikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
    Jäähdytä, tarjoa sellaisenaan tai pehmeällä kermavaahdolla höystettynä

     
  • At 24 elokuuta, 2007 09:35, Anonymous Anonyymi said…

    Kesäkurpitsasta leikataan pitkittäin ohuita siivuja. Niiden sisään vuohenjuustoa, aurinkokuivattua tomaattia, parmankinkkua ja kääritään rullalle ja kiinni hammastikulla. Sitten vähän öljyä ja grillataan/ paistetaan pannulla. Nam.

    Ohukaisiin käy myös raasteeksi taikinan joukkoon ja röstilättysiä voi myös tehdä.

     
  • At 24 elokuuta, 2007 16:37, Blogger Birletta said…

    Pia ja Susanna: kiitos herkuilta kuulostavista ohjeista. Kakkua mun on pitänyt jo kauan kokeilla ja nyt olis kivalta kuulostava ohjekin. Grilliin kääryleenä tai lettutaikinaankin taitavat päätyä :o)

     
  • At 26 elokuuta, 2007 10:14, Blogger Tellu-Tellervo said…

    Kehäkukat ja kasvihuonekurkut (lapsuuden kotini naapurissa oli iso kasvihuone, jonne aina joskus päästiin ja saatiin virheellisen muotoisia kurkkuja syötäväksi) ovat minunkin lemppareita. Ja nuo valmiit viinimarjapullot, mikä ihana näky, mä aina ihailen valmiita mehu- ja säilykepulloja (varmaan joku alkukantainen juttu: ruokavarastoja talven varalle, ehkä miehet saavat saman tunteen metsästyksestä).
    Tässä vielä sinulle yksi ohje:

    KURPITSAVUOKA:
    3 n. 30 cm:n kurpitsaa, kuori, viipaloi, kuullota (minä on ole kuullottanut)
    300-500 g jauhelilaa, paista

    Lisää jauhelihan joukkoon tavallista sipulia ja valkosipulia maun mukaan, ranskancremeä tai smetanaa 1 pkr, paprikajauhetta, aromisuolaa, pippureita maun mukaan sekä juustoraastetta.

    Lado vuokraan vuorotellen kurpitsat ja jauhelihamössö aloittaen kurpitsalla, päällimmäiseksi jauheliha. Päälle vielä hyvää juustoraastetta esim. Mozarellaa tai Parmesania.
    Paistetaan 200 asteessa n . 45 min.

     
  • At 27 elokuuta, 2007 21:45, Blogger Birletta said…

    Kiitos Tellu-Tellervo! Ohjettasi kokeilen myös ehdottomasti; kuulostaa ihan siltä, että siihen uppoaisi mukavasti muutama kesäkurpitsa. Kun ei vaan millään raatsisi hukkaankaan heittää kasvattamiaan kesäkurpitsoita :-/

     

Lähetä kommentti

<< Home

 
Finnish Knit Blogs
Join | List | Previous | Next | Random | Previous 5 | Next 5 | Skip Previous | Skip Next